Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Australisk tjocksvansgecko (Underwoodisaurus milii)  
 
 
             
 

Det här är en mellanstor gecko som är nära släkt med Nephrurus. Stora honor kan bli 17-18 cm långa. De är marklevande och saknar häftlameller.

Likt de flesta geckoarter lägger honan två ägg i varje kull, ungefär var tredje vecka. Vid en temperatur av ca 28 °C kläcks äggen efter 60 dagar. Ungarna växer fort vid gynnsamma förhållanden och efter bara fyra månader kan man se könsskillnad, och efter ytterligare två månader kan en hona lägga sin första kull.

Terrariet
Ett par U. milii behöver inget stort terrarium. Ett par kan man hålla i ett terrarium som är 60x30x30 cm (lxbxh). Botten täcks med ett par cm tjockt lager av finkornig sand och inreds med gömställen som bitar av korkbark, flata stenar eller liknande. De dricker vatten ur en flat skål. Använd gärna värmematta eller -kabel under en del av terrariets botten. Duscha en del av terrariet så att ödlorna får en "fuktig hörna". Temperaturen kan variera mellan 20 °C på natten till ca 30 °C på dagen. Ge dem gärna en viloperiod under vintern med lägre temperatur, kortare dagslängd och lite eller ingen föda.

     


Ett par ungar


Här ser man skillnaden mellan hane och hona.

 
     
  Föda
Denna art äter det mesta av olika mindre djur som syrsor, mjölmask, kackerlackor och vaxmott. Utfodra dem ofta och mycket och berika foderinsekterna med kalkpulver före utfodringen. Äggläggande honor skall utfodras extra rikligt.
      Övrigt
Det är lätt att se skillnad på könen. Hanen har en tydlig ansvällning strax efter kloaköppningen där de yttre könsorganen, hemipenis, ryms. Håll inte två hanar i samma terrarium då de kan vara mycket aggressiva mot varandra. Hållande och skötsel är i stort sett samma som för leopardgeckon, E. macularius.
 
             
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan