Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Skäggagam (Pogona vitticeps)  
 
 
 

Skäggagamen lever naturligt i de centrala delarna av östra Australien. Idag räknar man med ca sju arter i släktet Pogona, och den art som är vanligast är P. vitticeps.

I fångenskap blir de 4-8 år gamla. En unge växer snabbt och kan bli könsmogen på ett år. Vuxna skäggagamer uppnår ibland en längd av drygt 50 cm. Det är en mycket lämplig art att ha i terrarium och ett bättre val än grön leguan.

     

Könsskillnader
Hanen har ett större och kraftigare huvud, mer utvecklade femoralporer - de sitter på lårens insida. Om man försiktigt böjer svansen framåt i en båge kommer hemipenisfickorna att bukta ut och bli synliga. Honan har längre klor på frambenens fingrar och mindre femoralporer. Bägge könen nickar med huvudet, kan bli svarta under hakan men honan vinkar oftare med frambenen.

 
             
         
             
 

Föda
Ungar som växer snabbt utfodras med olika insekter: syrsor, Zophobas-larver, vaxmottslarver, mjölmask män även riven morot och klöver. De vuxna ödlorna kan ges en större mängd grönfoder och äter även uppblött hundfoder. Berika allt foder med kalkpulver. Mata dem ofta och vara inte snål med foder.

Ljus och värme
Skäggagamer skall ha tillgång till UV-ljus för att växa och må bra. Om sommaren kan de med fördel hållas i frilandsterrarium under varma dagar. Inomhus skall de ha ett torrt och varmt terrarium med god belysning. Värmesten fungerar bra till denna art.

     

Förökning
Efter en vintervila sätter parningen igång. Hanen jagar honan intensivt och biter slutligen tag i honans nacke eller kind. Efter en lyckad parning kommer honans bukomfång att öka avsevärt. Nu behöver hon en stor balja med exv fuktig sand-jordblandning. Här kommer hon att gräva ner äggen. Honan lägger upp till 35 ägg i en kull och kan lägga flera kullar per säsong. Vid en temperatur av 28-29 ºC kläcks äggen efter ca två månader.

Lästips
The General Care and Maintenance of Bearded Dragons av P. de Vosjoli & R. Mailloux

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan