Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Mina terrarierum  
 
 
 

Geckorummet
Tidigare var detta ett pannrum med en stor oljetank i en hörnet. Mörkt och tråkigt. Tank och panna är ute, väggar och golv målade. Nu finns här en miljövänlig bergvärmepump och tre rader med tillsammans 18 geckoterrarier i aluminium. De har måtten 75x50x30 cm och väger endast 4,1 kg/st! Utan skjutglas naturligtvis.

Här håller jag bl.a. afrikanska tjocksvansgecko, H. caudicinctus, leopardgecko, E. macularius (Mack snow) och Diplodactylus galeatus. Det är bra att ha ett djurslag i detta rum, då skötsel och utfodring går snabbt och effektivt.

       
             
  Ormrummet
Här har jag samma terrarium, men 8 st i varje rad. I terrariets bakkant löper en värmekabel och som ljuskälla använder jag vanliga lysrör. Här håller jag kaliforniska kedjsnokar, Lampropeltis g. californiae och majsorm, E. guttata. I änden av rummet syns ett rack med 30 "boxar" lämpliga för ungar av diamantpyton, Morelia s. spilota. Rack är fiffiga. De är rymningssäkra och de saknar lock. Det går snabbt att sköta djuren. Det är klokt att ha minst en extra omgång med plastboxar, då kan man byta alla mot rena och diska de smutsiga med en gång. Till höger syns terrarierna till de vuxna diamantpytonormarna. De är byggda i aluminium för vikt och hygien – ej för priset. Måtten är 150x70x65 cm och de värms av en värmematta under varje terrarium.
       
             
 

Att skilja djurslagen åt (ormar och ödlor) har många fördelar. Foder och utrustning blandas inte, och arbetstiden blir mycket mer effektiv. Terrarierna kan lätt lyftas ut ur ställningen och tas in till diskrummet om det är dags för storstädning.

I diskrummet kan jag spola och skölja och låta terrarierna torka. För tillfället har jag 42 "små" terrarier" och 4 stora samt ett antal "rackplatser". Det underlättar och sparar tid t.ex. vid utfodring. En mus till en orm. Det är också klokt att ha lite överkapacitet i ett terrarium, så att man inte "överbokar". Terrarierna håller sig dessutom rena längre tid om de inte är för tätbefolkade.

       
             
 

Diskrummet
Tidigare grovkök med tvättmaskin och vedspis, men efter en omfattande "out-out" finns här nu stor, rostfri diskbänk med förspolningsdusch, och golvet har fått klinker. På väggarna har jag satt upp trådhyllor och närmast diskbänken är all smutsig disk och där fotografen står är hyllorna för rendiskat: inredning, boxar, vattenskålar m.m.

Diskrummet är jag kanske mest nöjd med, då en stor del av tiden går åt till just disk och städning och här går det verkligen undan. Det är ett stort nöje att ha ett rum där man kan diska och spola med vatten utan att vara rädd för att spilla, och att ha ett ställe där man inte behöver blanda djurens disk med sin egen.

     

 

 

 
 
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan