Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Lillgecko (Lucasium damaeum)
Engelska: Beaded Gecko (Lucas och Frost, 1896)
 
 
 
   
             
 

Lucasium är ett monotypiskt (bara en art) australiskt släkte som mycket liknar Diplodactylus. En skillnad mellan släktena är att Diplodactylus har ett par lameller under fingrar och tår medan Lucasium istället har taggiga tuberkler.

Lillgeckon förekommer i en rad olika miljöer och påträffas ofta nattetid då den är på jakt efter föda. Under dagen gömmer den sig i små håligheter. Den lever i stora delar av södra Australien.

Storlek
Lillgecko är en liten gecko som mäter ungefär 91 mm från nos till svansspets. Vid vägning stannar vågen på 2-3 gram.

I terrarium
Det här är en anspråkslös och lättskött ödla. Likt andra geckoarter lägger honan två ägg, som man lätt kan se genom den tunna huden på buken. Ett litet terrarium, 40 x 20 x 25 cm (lxbxh) duger gott till ett par ödlor. Ett lager fin sand är ett bra bottensubstrat, det är billigt och lätt att byta.

     

Som gömställe och äggläggningsplats har jag ställt in en liten plastlåda med lock, med ett ca tre cm tjockt lager av sand i. Sanden fuktas med jämna mellanrum. Plastlådan är givetvis försedd med ett litet hål så att ödlorna kan komma in i lådan. Dricksvatten finns i en mycket liten glaserad keramikskål. Terrariet duschas lätt ett par gånger per vecka.

Föda
Lucasium damaeum är en mycket hungrig ödla under sin aktiva del av året. Det är en snabb och alert jägare som kvickt jagar ifatt små syrsor och spindlar. De äter även små mjölmaskar och vaxmott.

Till slut
En liten vacker gecko som är mycket enkel att hålla och sköta. Det hade varit roligt om den var något större.

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan