Tillbaka till förteckningen          
             
  Leopardgecko, Eublepharis macularius          
 

Leopardgeckon lever i sydöstra Afghanistan, centrala Pakistan och nordvästra Indien. Det är en relativt liten ödla, ca 20-25 cm lång men i terrariehobbyn har den blivit jättestor. Det är mycket enkel ödla att hålla och föröka, något som tillsammans med mängder av färg- och teckningsvarianter gjort den populär. I fångenskap kan den bli mer än 20 år gammal.

Föda
En utpräglad insektsätare som kan utfodras med syrsor, mjölmask och Zophobas-larver. Berika insekterna med kalkpulver. Dräktiga och äggproducerande honor äter gärna musungar. Nykläckta ungar börjar äta redan efter ett par dagar. Med god tillgång på föda är de könsmogna inom ett år.

Ljus och värme
Leopardgeckon är skymnings- och nattaktiv och har inget behov av UV-ljus. De tycker om värme och skall ha en uppvärmd del i terrariet. Använd värmekabel eller värmematta. Under vintern kan de ges en viloperiod med sänkt temperatur.

     

Könsskillnader
Redan som små kan man se könsskillnader. Hanen utvecklar två ansvällningar bakom kloaköppningen. Vid denna tidpunkt kan det vara klokt att hålla unga hanar enskilt. En vuxen hane har ett större och kraftigare huvud än honan och tydliga preanalporer. De ser ut som ett tillplattat "V" som pekar mot huvudet.

Förökning
Efter en vintervila sätter parningen igång. Parningarna är oftast korta, högst ett par minuter. Hos en dräktig hona kan man se de två äggen genom buken. En hona kan lägga 5-10 kullar per säsong.

En dräktig hona skall ha tillgång till en låda med fuktig sand-jordblanding för att gräva ner äggen. Äggen inkuberas i en temperatur av 28-30 ºC och kläcks efter ca två månader. (Temperaturen avgör könet och generellt ger låga temperaturer honor, och något högre ger hanar.).

 
     
   
             
       

Lästips
Leopardgeckos av F. W. Henkel, M. Knöthig & W. Schmidt. Natur und Tier-Verlag.

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan