Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Kalifornisk kedjesnok Lampropeltis g. californiae
 
 
 
   
             
 

Släktet Lampropeltis, kungssnokar innehåller en rad populära arter som den variabla och färggranna mjölksnoken och den vanliga kungssnoken, Lampropeltis getula. Den underart som jag gillar bäst är den kaliforniska. Den är lätt att hålla i terrarium och förökar sig villigt. Den finns idag i en rad olika färg- och teckningsvarianter.

Den äldsta kungssnok som jag haft var en Stuart´s mjölksnok, L. triangulum stuarti, som blev 27 år gammal.

Föda
En nästan alltid hungrig orm som äter det mesta – även artfränder i vissa fall. Stapelfödan är möss och råttor i passande storlek.
Ungar brukar sällan vara svåra att få att äta.

Utfodra gärna honor lite extra, det ger bättre resultat när de lägger ägg

Ljus och värme
Terrariet kan förses med ljus från lysrör, UV-ljus är ej nödvändigt för denna skymningsaktiva art. De tycker om värme och den kan gärna komma underifrån via värmekabel eller -matta. Om dagen kan temperaturen gå upp till 28-30 ºC, nattetid kan den sjunka till rumstemperatur

     

Könsskillnader
Ungar kan könsbestämmas genom att försiktigt klämma fram hemipenisarna. Vuxna individer kan könsbestämmas med knappsond eller genom att jämföra svansarnas längd och utseende. I samband med kurtis och parning är det enkelt att se vem som är vem. Uppvaktning kan dock förväxlas med två hanar som bråkar.

Förökning
För lyckad förökning bör man ge den kaliforniska kedjesnoken en vintervila i 10-12 veckor vid en temperatur av ca 15 ºC. I februari-mars tas ormarna fram och efter ett par veckor sker parningen. Det händer att hanen biter sig fast i honans kropp vid parningen. Efter ytterligare en månad lägger honan 5-10 stora, ofta avlånga ägg som kläcks, beroende på temperatur, efter ca 10 veckor. Om man matar honan väl lägger hon nästan alltid en andra kull samma säsong.

Favoriter
Mina egna favoriter är de svart-vita desert phase, och de med mycket gult, banana king. Det är just en sådan som är avbildad på den här sidan.

Lästips
Kingsnakes and milk snakes av Ronald G. Markel 1994. T.F.H. Publications, Inc.

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan