Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Jemenkameleont (Chamaeleo calyptratus)  
 
 
             
  Kameleonter är kanske de mest fascinerande av ödlor. Med dagens terrarieteknik och utbud av odlade djur är det inte längre bara en dröm att hålla dem. Många arter hålls och förökas regelbundet i terrarium.      

Sedan ett par år tillbaka har jag Jemenkameleont i terrarium. En art som är mycket enkel att hålla och föröka. Bilderna ned visar en vuxen hanne samt en unge.

 
     
       

 
     
 

Terrariet
De flesta arter tillbringar stor del av sitt liv bland grenar och löv och terrariet skall inredas med gott om klättermöjligheter.

En vuxen kameleont kan hållas i ett terrarium med måtten 60x30x60 cm (lxbxh). Lägg gärna en värmematta eller -kabel under terrariet för att få en hög allmäntemperatur.

Snåla inte med belysningen, installera ljus som ger stor ljusmängd och sätt till en spotlight för att ge djuren möjlighet till temperaturreglering. Det är en fördel, kanske nödvändighet att ge dem UV-ljus. Med hjälp av UVB-ljus syntetiserar de vitamin D3 som behövs vid omsättningen av kalk ur födan.

Jemenkameleonten dricker vatten ur skål (vilket inte alla kameleonter gör, något som ägarna smärtsamt fått erfara när djuren helt enkelt dött av uttorkning).

     

Föda
Kameleonter är ständigt hungriga. Utfodra dem med olika insekter: gräshoppor, syrsor, Zophobas-larver och kackerlackor. Skaka allt foder i kalkpulver. Jemenkameleonten äter även en viss mängd vegetabilisk föda.

Förökning
Många kameleonter är aggressiva mot artfränder och måste hållas enskilt. Hanen släpps in till honan för parning. Om parningen blir lyckad kommer honan att lägga ägg. Ställ in en behållare med fuktad sandblandad jord i honans terrarium. Äggen kan föras över till en kläckare och inkuberas i ca 28 ºC. Efter fem-sex månader kläcks ungarna. Håll dem en och en, duscha dem ofta för att förhindra uttorkning.

Övrigt
Jemenkameleonten kan könsbestämmas redan som nykläckt. Hanen har en liten sporre på hälen.

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan