Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Jungle carpet Morelia spilota cheynei
 
 
 
   
             
 

Denna underart lever i nordöstra Australien (Queensland) där den lever i tät regnskog. I terrariehobbyn är den relativt vanlig, då den är enkel att föröka. Variationen i färg och teckning är stor - allt från individer som liknar rutpyton, Morelia s. vareigata, till de som man kan se på omslaget på tidskriften REPTILES maj 1999.

Föda
Nykläckta ungar har oftast en mycket god huggreflex och orsakar sällan problem med matvägran eller dålig aptit. Håll ungarna enskilt så att de får äta i fred. Möss, och ibland även små råttor, är omtyckt foder. De brukar snabbt acceptera dött byte. Fågel verkar vara särskilt uppskattat, jag har utfodrat med kycklingar vid ett par tillfällen. Dräktiga honor verkar få en ökad aptit.

Ljus och värme
Jungle carpet behöver inte UV-ljus utan det räcker med vanliga lysrör som är tända ca 10 timmar på vintern och 14 timmar på sommaren. En värmematta under terrariet är utmärkt. I terrariet kan det vara 25-30ºC på dagen och runt 20-25ºC på natten. De behöver ingen egentlig övervintring, utan kan hållas i lägre temperatur och mindre ljus ett par månader under vintern för att efterlikna den naturliga temperatursänkningen. Duscha gärna terrariet en gång per dag.

 

     

Könsskillnader
Ungar kan könsbestämmas genom att försiktigt trycka fram hemipenis, titta på sporrarna (inte helt enkelt) eller med palpering. Större och vuxna individer kan könsbestämmas med knappsond. Vuxna/dräktiga honor är något kraftigare än hanar.

Förökning
Jungle carpet förökar sig likt andra pytonormar från tropikerna. Under den svala delen av året parar sig ormarna. När det blir varmare utvecklas äggen inne i honan. Kullarna är små, med ca 5-10 ägg per kull. De kläcks i inkubator vid 30-32ºC efter ca två månader. En nykläckt unge mäter 30-40 cm och är mörk och saknar i stort sett teckning.

Övrigt
Denna underart kan vara något mera "otam" i terrarium än andra medlemmar i släktet, som diamantpyton och rutpyton. Å andra sidan är det en mycket vacker variant och den blir ej heller så stor, och passar därför utmärkt som terrariedjur.

Hos nykläckta ungar börjar färg och teckning framträda efter fem-sex hudömsningar, så det kan vara värt att vänta lite, innan man köper en unge.

Lästips
REPTILES maj 1999, artikel av D & T Barker om Morelia spilota.

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan