Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Inkubator  
 
 
             
 

En äggkläckare, eller inkubator, för kräldjursägg behöver inte vara lika exakt, med avseende på temperatur och luftfuktighet, som en äggkläckare för fågelägg. Det är dock viktigt att kunna kontrollera att temperaturen inte går över 30°C. Till många av de vanliga arter som hålls i terrarium: majsorm, kedjesnok, leopardgecko och skäggagam, är en inkubationstemperatur mellan 27 och 29°C fullt tillräcklig.

Luftfuktigheten ska inte heller vara för hög - substratet skall vara fuktigt, ej vått. Det betyder ca 60-80% RH (Relative Humidity –relativ fuktighet), luftfuktigheten är beroende av temperaturen.

Kläckaren
I ett par år har jag använt ett litet före detta kylskåp som inkubator, av mindre modell. I skåpet har jag installerat en liten värmematta på 12W, den är alltså 3W svagare i effekt jämfört med lampan som normalt sitter i kylskåpet som är på 15W. Med denna värmematta i kontinuerlig drift värms "kylskåpet" upp till 36°C. Vidare har jag monterat in en vanlig rumstermostat för ca 500 kr, och en digital termometer.

När jag startade denna kläckare provkörde jag i tre dagar och noterade temperaturen då och då. Efter att ha noterat ett trettiotal temperaturer ansåg jag att kläckaren var inställd för att sätta in lådor med kräldjursägg.

Substrat
Det är en skillnad generellt mellan ormar och ödlor hur de lägger sina ägg. Ormar lägger dem på substratet, och ödlor gräver ner äggen i substratet. Det finns naturligtvis undantag som daggecko, Phelsuma som fäster äggen på vertikala ytor och tjursnokar, Pituophis som utnyttjar gnagargångar för sin äggläggning.

Inom terrariehobbyn används idag främst vermikulit (eng. Vermiculite) och Perlite. Materialet har unik absorbtionsförmåga och används bl.a. vid gjutning, och som skyddsmaterial till försändelser av vätskor. Perlite används också för att luckra upp jorden då man skolar om plantor.

För att få rätt fuktighet på dessa substrat skall man blanda dem 1:1 i vikt, eller 1:10 räknat på volym. Det innebär att man tar 10 dl Perlite/vermikulit till en dl vatten. Blanda substrat och vatten noga.

     

Ägg i låda
När din skäggagam, leopardgecko eller kedjesnok lagt ägg kan du föra över äggen till en låda med substrat. Använd en godislåda, glasslåda eller liknande, med tättslutande lock. Häll det fuktade substratet i botten så att det blir ett ca 5 cm tjockt lager. Lägg äggen på substratet. På äggen lägger jag sedan ett papper, tidningspapper eller vanligt skrivpapper, som fångar upp eventuella kondensdroppar. Det är vanligt att ägg av ormar fäster ihop och bildar en klump – så är det ofta med t.ex. majsorm och kedjesnok. Lägg i så fall hela klumpen i äggläggningslådan.

Kläckning
Efter ungefär två månader brukar de flesta ormägg kläckas. Låt dem ungarna ligga kvar i ägget, de har gulesäck och blod kvar att absorbera, vilket kan ta ett par dagar.

Coca Cola

Jag har en före detta läskkyl i min ägo. I den har jag satt in en 50 W värmekabel och en rumstermostat. I taket sitter en fläkt som är i bruk 15 minuter och är ur bruk 15 minuter. Det är viktigt att blanda luften. Fotot visar hur inkubatorn ser ut.
Lycka till med era kräldjursägg!

Foto: Annette Ax

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan