Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Gargoyle-gecko
Rhacodactylus auriculatus (Bavay, 1869)
 
     
   
     
 

Utbredning och förekomst
Gargoyle-geckon lever på södra Nya Kaledonien, en ö som ligger mellan Australien och Tahiti. Ödlan är arboreal, den lever alltså i träd- och buskvegetation. Honorna går dock ner på marken for att lägga ägg.

Utseende och storlek
Det här är en medelstor, upp till 20 cm lång, och ganska kraftig gecko. Fötterna är försedda med häftlameller vilket gör gargoyle-geckon till en utmärkt klättrare. Färgen skiftar i olika nyanser av grått och brunt med inslag av gult, rött och orange. Färgen varierar även med ålder och tid på dygnet. Teckningen ar oftast marmorerad men det finns även längsbandade individer.

Födoval
Vuxna gargoyle-gecko är både frukt- och insektsätare. Äggläggande honor kan aven sluka en musunge. Ungar äter bara frukt under sina första månader. Jag har provat med allt mojligt som flugor, spindlar, mjölmask och syrsor, men de håller sig till frukt i början. Man kan göra i ordning fruktpuré och frysa in i kuber. När det är matdags tar man fram en kub ur frysen, tinar upp så mycket man behöver och tillsätter sedan vitaminer och mineraler efter behov. Banan, jordgubbar, päron och mango är mycket omtyckta.

I terrarium
Jag hade en hane tillsammans med två honor i ett terrarium som var ca 75x40x85 cm (lxbxh). I botten lade jag in ett lager av mossa. I krukor stod Dracaena marginata och en svärmorstunga, (den senare har fått sitt namn av att den är lång och vass). Ett par stora stycken av korkbark ställdes på högkant, och blev omtyckta gömställen under dagtid. Då gargoyle-geckon är nattaktiv behövs inget UV-ljus. Lämpligt är en dagslängd av 10-14 timmar per dygn. Terrariet kan stå i ett rum utan extra värme. Jag har sett att de har värmt sig under ljusrampen vid enstaka tillfällen. Duscha terrariet ofta, både for ödlorna och för växterna. De dricker gärna vattendroppar från bladen, men man kan även ställa in en vattenskål i terrariet.

       
             
 

     

Förökning

Vuxna individer är enkla att könsbestämma, hanen har stora och tydliga hemipenisfickor. På huvudet har de utskott som liknar små, trubbiga horn

Som alla gecko lägger gargoyle-geckon två ägg per kull, och honorna är fenomenala på att gräva ner dem djupt i krukorna. Äggen läggs under natten, och följande morgon syns inte ett spår av att det lagts ägg. Jämför med leopardgecko, där en stor hög visar var äggen ligger. Ta ut krukorna och lyft ur växterna, leta igenom all jord. Om det har lagts ägg så ligger de ända nere i botten av krukan.

Äggen kan du flytta till en liten burk med fuktig jord eller liknande. Den kan sedan förvaras i normal rumstemperatur. Om allt går väl så kläcks ett par stora ungar efter två till tre månader. Håll ungarna separat och utfodra dem med fruktpuré.

 
             
 

Till slut
En mycket trevlig gecko för den som vill ha ett terrarium med levande växter. Man behöver inte tänka speciellt på uppvärmning då de trivs i rumstemperatur, och man kan alltid ha ett foderförråd i frysen.

Gargoyle-geckon är lätt att hantera men kan ta ett språng ibland.

       
 
 
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan