Tillbaka till förteckningen          
             
 
 
  Förökning av ormar och ödlor  
 
 
             
 

Ormar och ödlor har inre befruktning. Efter parning lägger honan ägg eller föder levande ungar. Leopardgecko kan lägga ägg så ofta som var tredje vecka. Den colombianska regnbågsboan parar sig i juli-augusti och föder ungar ett halvår senare i januari-februari.

Hos arter som föder levande ungar utvecklas ägget inne i honans kropp, men hos arter som lägger ägg måste dessa tas om hand och kläckas i en inkubator.

Leopardgecko med två ägg

Ägg av skäggagam på Perlite, ca två veckor före kläckning

     

Ormar och ödlor söker upp en lämplig plats för att lägga ägg. Till ödlor som skäggagam och leopardgecko bör man ha ett ganska djupt lager substrat av tex sandblandad jord i äggläggningslådan där honan kan gräva ner äggen. Till majsorm räcker det med en handfull fuktig vitmossa i en plastlåda. Större arter som diamantpyton vill ha en rymlig låda full med torra löv.

Majsorm med nylagda ägg

När äggen är lagda ska du flytta över dem till en kläckningslåda. I botten skall man ha ett substrat som inte är kompakt: Perlite, mossa, torv eller vermikulit fungerar bra. Jag har även använt träspån till majsormsägg. Lådan kan vara tät eller försedd med små hål. Äggen kan täckas med papper för att skydda mot eventuella kondensdroppar.

Under inkubationen kan äggen tittas till och lådan luftas. Döda ägg kan kastas om de kan tas bort utan att skada andra ägg. Hos ormar är det vanligt att äggen fäster vid varandra och bildar en klump.

Läs också om min inkubator

 
 
 
 

Levande ungar
Kungsboa, regnbågsboa och rosenboa föder levande ungar. Honan behåller äggen i kroppen tills dess att ungarna är färdigutvecklade. Här kan man inte göra så mycket utan bara vänta och hålla tummarna. Ett gott råd är att ge honan en bra värmeplats. Dräktiga honor söker efter en varm plats där de tillbringar stor del av tiden. En värmematta eller värmelampa fungerar bra.

En unge av colombiansk regnbågsboa har stuckit ut huvudet genom amnionhinnan

     

Ingen panik
När äggen kläcks och ungarna till slut äntligen föds – ta det då lugnt. Låt majsormsungen ligga och titta fram ur ägget ett par dagar om den vill, den kommer ut till slut.

En boaunge, som den på bilden, kan ha kvar av gulesäcken och en del blod i fosterhinnan som skall absorberas innan den är färdig att ringla iväg.

Lycka till med ägg och ungar!

Mer läsning finns i boken Ormar i terrarium

 
     
  Vill du veta mer kan du skriva till info@serpentum.com  
   
  Serpentum • Tobbe Helin • 28 Bird Lane • Bracebridge, Ontario • Canada • P1L 1J1  
Startsidan